Διαδραστική Γιόγκα για Παιδιά

Διαδραστική Γιόγκα για Παιδιά

Η γιόγκα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ασκηθούν και να ψυγαχωγηθούν ταυτόχρονα, ενώ εξισορροπέι τις ενέργειες που ρέουν μέσα τους. Έχει αποδειχτεί ότι δρα ευεργετικά σε σώμα και πνεύμα και τα βοηθά να αποκτήσουν ισορροπία, όχι μόνο στην κίνηση, αλλά και στη σκέψη και τη συμπεριφορά τους. 

Η φυσική  τους κατάσταση βελτιώνεται, οι μύες δυναμώνουν, η ευλυγισία τους αυξάνεται και μπορούν να ξεπεράσουν προβλήματα όπως η σκολίωση και η κύφωση, καθώς γυμνάζουν τη σπονδυλική τους στήλη. Επίσης, αποκτούν καλύτερη ισορροπία στις κινήσεις τους.

Παράλληλα, τα παιδιά μαθαίνουν να «καθαρίζουν» τη σκέψη και να εστιάζουν το μυαλό τους, και έτσι συγκεντρώνονται πιο εύκολα στο διάβασμα ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Όπως κάθε μορφή άσκησης, βοηθά στην υγιή εκτόνωση της ενέργειας και με  τη σύνδεση σώματος - νου αποβάλλουν το στρες και ηρεμούν. Δεν είναι τυχαίο που σε κάποια σχολεία του εξωτερικού, τα παιδιά που φέρονται επιθετικά δεν ‘μπαίνουν τιμωρία’, αλλά κάνουν γιόγκα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν  να καταλάβουν τον εαυτό τους, το λόγο του θυμού ή της έντασής τους, με αποτέλεσμα  λειτουργούν πιο ψύχραιμα και χωρίς εκρήξεις. Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά που κάνουν γιόγκα τείνουν να έχουν περισσότερο αυτοπεποίθηση.

Η συνήθης ηλικία που ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει γιόγκα είναι περίπου στα τρία του έτη. Η άσκηση γίνεται μέσα από ομαδικό παιχνίδι, με κέφι και φαντασία, με ιστορίες και μιμήσεις από την εξειδικευμένη δασκάλα του κέντρου μας. 

Στην κλασική μορφή της γιόγκα πρροσθέσαμε το στοιχείο της διαδραστικής γυμναστικής κάνοντας τα μαθήματα περίτεχνα και πιό ενδιαφέρντα για τα παιδιά. Η διαδραστική γυμναστική αποτελεί εναν διαφορετικό τρόπο εκγύμνασης για τα παιδιά  που δεν απαιτεί την στείρα υπακοή τους στις υποδείξεις της δασκάλας αλλά τα ωθεί να έχουν ενεργή συμμετοχή και διάδραση μεταξύ τους. Έτσι αναπτύσσεται το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας, η δημιουργικότητα και η φαντασία  του κάθε παιδιού ενισχύεται και δημιουργεί αποτελέσματα για τα οποία νιώθει χαρά και υπερηφάνεια.

Αυτού του είδους οι δραστηριότητες αποσκοπούν στο να μπει μια υγιής βάση ανάπτυξης του οργανισμού αλλά και στο να γνωρίσει το παιδί καλύτερα τον εαυτό του και τους γύρω του. Οι εξειδικευμένοι  δάσκαλοι δημιουργούν ευφάνταστα προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας που συμμετέχει.