Σεμινάρια Προετοιμασίας Γονεϊκότητας- Ψυχοπροφυλακτική

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Η προετοιμασία μητρότητας και γονεϊκότητας βοηθά τους μέλλοντες γονείς να διαχειριστούν τις αλλαγές στη ζωή τους με ομαλό τρόπο και να εξοικειωθούν με το νέο τους ρόλο που είναι πολυσύνθετος και όμορφος. Ο σκοπός του κέντρου μας και των σχετικών σεμιναρίων είναι να βοηθήσουμε τους γονείς να βιώσουν θετικά αυτήν την μοναδική εμπειρία χωρίς το φόβο για το άγνωστο.

 
Τα σεμινάρια έχουν βασικούς άξονες : τον ανώδυνο τοκετό, το θηλασμό, την φροντίδα - περιποίηση του νεογνού αλλά περιλαμβάνουν και ενημέρωση για τη λοχεία. 
 
Η ενημέρωση έχει ως αντικείμενο το σώμα και τις λειτουργίες του, αλλά καλύπτει και τις ψυχολογικές προεκτάσεις των σταδίων της μητρότητας ώστε να ξεπεραστούν οι εύλογες ανησυχίες των γονιών. Η μητέρα κατανοεί, αποδέχεται και διαχειρίζεται τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία της ενώ δίνεται έμφαση και στο ρόλο του πατέρα, ώστε να μοιραστεί την αγωνία και την ευτυχία αυτής της εμπειρίας και να έχει ουσιαστικό ρόλο στη φροντίδα του παιδιού.
 
Τα σεμινάρια παραδίδονται από εξειδικευμένο προσωπικό με ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία που σε συνδυασμό με τον άρτιο εξοπλισμό δημιουργούν ένα άνετο και ευχάριστο περιβάλλον, ώστε τα ζευγάρια να μαθαίνουν και να το απολαμβάνουν παράλληλα. Πέρα από τη θεωρητική πληροφόρηση, ο εξοπλισμός δίνει την ευκαιρία της βιωματικής εξάσκησης. Δίνονται κατευθύνσεις για θέματα όπως η υγιεινή, η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα της εγκύου, πληροφορίες για την ανάπτυξη του εμβρύου και τα στάδια κύησης- τοκετού, αλλά και για την φροντίδα του μωρού στο σπίτι.
 
Το σεμινάριο ανώδυνου τοκετού περιλαμβάνει πληροφορίες για τον πόνο, τη διαχείρισή του,τυχόν φάρμακα και τις τεχνικές μείωσης του, εξηγούνται οι συσπάσεις -πότε ξεκινούν, αν είναι πόνοι γεννας ή όχι κ.λ.π- , γίνονται ασκήσεις με αναπνοές και διατάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν την επίμαχη ώρα, ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να δουν βίντεο τοκετών με παράλληλη επεξήγηση της διαδικασίας.
 
Το σεμινάριο θηλασμού έχει ως στόχο να γνωστοποιήσει τα οφέλη του για τη μητέρα και το παιδί, να εξηγηθεί η διαδικασία, οι δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν και πώς αυτές αντιμετωπίζονται. Επίσης, δίνεται πληροφόρηση για τα συμπληρώματα αν, πώς και πότε δίνονται. Πολλές φορές οι μητερες δεν μπαίνουν στη διαδικασία να δοκιμάσουν το θηλασμό, όντας επηρεασμένες από αρνητικές εμπειρίες που ακούν. Παρόλα αυτά, στο κέντρο μας πιστεύουμε ότι είναι καλό να δοθούν οι γνώσεις και οι συμβουλές για να το προσπαθήσουν. Άλλωστε, όπως μας εχουν πει πολλές μητέρες που παρακολούθησαν το σεμινάριο, η σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση τις έκαναν να διώξουν το φόβο και να το προσπαθήσουν, μάλιστα όλες με επιτυχία!
 
Στο σεμινάριο φροντίδας-περιποίησης νεογνού, δίνονται πληροφορίες για μια μεγάλη ποικιλία πρακτικών θεμάτων που απασχολούν τους γονείς. Ενδεικτικά παραδείγματα: το διατροφικό πρόγραμμα και ο τρόπος θηλασμού/ ταΐσματος, τα απαραίτητα αξεσουάρ, οι πάνες, οι κολικοί, η θερμοκρασία του μωρού, η αναπνοή του, το κατάλληλο ντύσιμο, οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού, η ασφάλεια στον ύπνο, ο ύπνος μαζί με τους γονείς. Με όλο τον εξοπλισμό και τα ομοιώματα βρεφών οι γονείς μπορουν να κάνουν ουσιαστικά μια προσομοίωση όλων σχεδόν των διαδικασιών, όπως για παράδειγμα μπάνιο και τάισμα μωρού.
 
 
Το εξειδικευμένο προσωπικό ενημερώνει τους γονείς και για τη λοχεία, η οποία είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για όλη την οικογένεια. Ο ερχομός του μωρού είναι ένα πολύ δυνατό και ευχάριστο γεγονός, που όμως φέρνει αλλαγές στη ροή της καθημερινότητας και την ψυχολογία των γονέων και των υπολοίπων μελών. Με την έγκυρη γνώση, οι μανούλες μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα αυτήν την περίοδο, να απολαύσουν το θαύμα της γέννησης του μωρού τους χωρίς αυτή η χαρά να επισκιάζεται από πρακτικές δυσκολίες ή ψυχολογικές διακυμάνσεις. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο οι γονείς που παρακολουθούν τα σεμινάρια να αποκτούν το πρώτο τους παιδί. Πρώτον, γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό ως προσωπικότητα αλλά και γιατί ο ερχομός του κάθε παιδιού είναι ένα ξεχωριστό γεγονός, που επηρρεάζει τις ηδη υπάρχουσες ισορροπίες και συνήθειες στη  δομή της οικογένειας.
Είναι σημαντικό το ότι  οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν ό,τι χρειάζονται, και ανταλλάσσουν γνώμες, εμπειρίες και σκέψεις με τους εκπαιδευτές και άλλους γονείς, γεγονός που κανει την εμπειρία ακόμη πιο εποικοδομητική και αποδοτική.