Σχολή Γονέων

Ο πιο σημαντικός, όμορφος και ταυτόχρονα πολύπλοκος ρόλος είναι αυτός του Γονέα. Έχει  προκλήσεις  και απαιτήσεις, καθώς εκτός από ένστικτο, χρειάζονται και γνώσεις.

Η  Σχολή Γονέων προσφέρει έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση των γονέων με Σκοπό την Πρόληψη, την Ενημέρωση και την Προστασία της Ψυχικής Υγείας όλων των μελών της οικογένειας.

Στη σημερινή εποχή είναι σίγουρο ότι οι σχέσεις και οι ισορροπίες μέσα στην οικογένεια έχουν αλλάξει. Παράλληλα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που οι γονείς λαμβάνουν από διάφορες πηγές, με αποτέλεσμα πολλές φορές να συγχέονται και να προσπαθούν να βρουν το κατάλληλο ‘μοτίβο’ για τη δική τους οικογένεια και για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να έχουν μια υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη.

Στις Σχολές Γονέων, με απλό και πρακτικό τρόπο οι γονείς μαθαίνουν να εφαρμόζουν θεωρίες της ψυχολογίας στην καθημερινή ζωή της οικογένειας.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν τον ειδικό για όσα τους προβληματίζουν. Επίσης, μοιράζονται σκέψεις, ανησυχίες και εμπειρίες με άλλους γονείς.

Η ενεργή αυτή συμμετοχή τους βοηθά να κατανοήσουν τις πληροφορίες και να βρουν λειτουργικές λύσεις σε όσα τους απασχολούν σχετικά με διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, όπως η οριοθέτηση, η επιθετικότητα, η ζήλεια, η χρήση του διαδικτύου, ο εκφοβισμός, η αυτοεκτίμηση, οι δυσκολίες διατροφής ή ύπνου και πολλά άλλα.

 

Βασικές Θεματικές ενότητες:

Η μετάβαση στο γονεϊκό ρόλο, Ψυχολογία νέων γονέων & οι νέοι τους ρόλοι

Επίδραση προσωπικότητας & στάση γονέων στην ανατροφή του παιδιού

Διαμόρφωση δεσμού βρέφους-γονέα

Κληρονομικότητα & περιβάλλον

Θηλασμός/ ‘Ύπνος / Διατροφή

 

Σχολή Προσχολικής Ηλικίας 0-5:

Ανάγκες βρέφους - νηπίου

Αναπτυξιακά ορόσημα κάθε ηλικιακής ομάδας

Πρώιμη Παρέμβαση, Λογοθεραπεία, αν και πότε χρειάζονται

Τροφική Επιλεκτικότητα

Ενσυναίσθηση

Κοινωνικοποίηση

Παιχνίδι

Συναισθηματική Ανάπτυξη

Αδελφική σχέση

 

Παιδικός σταθμός/ Νηπιαγωγείο: η σημασία τους

Επαναφοίτηση νηπιαγωγείου- αν και πότε χρειάζεται

 

Σχολή ηλικίας 6-12 ετών

Σχολική Προετοιμασία

Η σχολική ζωή του παιδιού

Διαχείριση Χρόνου- Πρόγραμμα παιδιού και Οικογένειας

Σχολική Ένταξη

Σχολικός Εκφοβισμός

Η μελέτη του παιδιού και ο ρόλος των γονέων σε αυτό

Συνεργασία μεταξύ γονέων- παιδιού- σχολείου

Εφηβεία

Σε κάθε συνάντηση δίνονται σύγχρονες πληροφορίες από τον ειδικό και ακολουθεί συζήτηση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων.  

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10-12 συνολικές συναντήσεις που γίνονται 1 ή 2 φορές το μήνα. Με την ολοκληρωση των συναντήσεων δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Είναι σίγουρο ότι με την εμπειρία αυτή, οι γονείς παίρνουν τα εφόδια για να αναπτύξουν ουσιαστική σχέση με τα παιδιά τους. Η συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας βελτιώνεται και αποκτούν μια βαθιά συναισθηματική και ουσιαστική σχέση με άξονα την αγάπη, την ενσυναίσθηση και την επικοινωνία.