Συχνές ερωτήσεις για την βρεφική κολύμβηση

Μαριάννα Μπαγουρδή, εξειδικευμένη και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια γυμναστικής εγκύων στο νερό και βρεφικής κολύμβησης του Πρότυπου Κέντρου “Μητέρα-Παιδί”, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τη βρεφική κολύμβηση.

Τι ακριβώς είναι η βρεφική κολύμβηση;

Είναι κολύμβηση για βρέφη και νήπια και είναι ένας συνδυασμός εκμάθησης βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, κοινωνικοποίησης, άσκησης και ψυχαγωγίας. Το πρόγραμμα στο χώρο μας απευθύνεται σε γονείς και βρέφη ηλικίας από 3 μηνών έως 5 ετών.

Ποια είναι τα οφέλη της;

Πολλά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία ως αερόβια άσκηση και έτσι τα παιδάκια αποκτούν καλή φυσική κατάσταση, θέτοντας τις βάσεις για έναν γερό οργανισμό. Δίνει, επίσης, στα βρέφη τη δυνατότητα να ξεφύγουν από την καθημερινή ξαπλωτή θέση, να «ξεπιαστούν» και τα εξοικειώνει με το νερό μέσω του παιχνιδιού. Έτσι, τα οδηγεί ομαλά στην εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων όπως: επίπλευση με ή χωρίς υποστήριξη, βύθιση – κράτημα αναπνοής, πρώτες ενστικτώδεις πλευστικές κινήσεις κ.α.  Εξίσου σημαντικό ότι βοηθά  τα παιδιά να εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους. Ένα ακόμη μεγάλο όφελος είναι ότι αποτελεί οικογενειακή δραστηριότητα που δίνει ποιοτικό χρόνο στους γονείς και τα παιδιά τους, δυναμώνοντας τη σχέση τους.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί;

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει, τόσο το καλύτερο. Τα βρέφη, έχοντας την ανάμνηση από τη μήτρα, διατηρούν τις αντανακλαστικές κολυμβητικές τους κινήσεις και έξω από αυτή για μικρό χρονικό διάστημα. Εμείς ξεκινάμε από την ηλικία των 3 μηνών ώστε το βρέφος να έχει κάνει τα πρώτα του εμβόλια και να είναι ασφαλές.

Πότε μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα; Ενδείκνυται για όλα τα μωρά; 

Τα μαθήματα μπορούν να ξεκινήσουν όταν γονείς και παιδί νιώθουν έτοιμοι. Ποτέ δεν είναι αργά! Η κολύμβηση είναι η πρώτη μορφή άσκησης που συνιστούν όλοι οι παιδίατροι στον κόσμο, όχι μόνο σε υγιή παιδιά αλλά και σε παιδιά με ιατρικά προβλήματα, όπως κινητικές δυσκολίες, άσθμα κ.λπ.

Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή και του γονέα;

Έχει μεγάλη σημασία, καθώς μέσω της ενθάρρυνσης και της καθοδήγησης, δίνει την ευκαιρία δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου με το παιδί του.  Μάλιστα, πολλοί γονείς οι οποίοι δεν περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους κυρίως λόγω εργασίας, επιλέγουν να είναι οι συνοδοί τους στη βρεφική κολύμβηση για να συσφίξουν και να εξελίξουν τη σχέση τους.

Είναι κατάλληλη για όλες τις εποχές του χρόνου;

Ναι, καθώς τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε κλειστή πισίνα. Η  θερμοκρασία του νερού (30-32°C) και η θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου είναι ιδανικές για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Πρέπει ένα μωρό να έχει περπατήσει πρώτα και μετά να μάθει κολύμβηση;

Όχι, και μάλιστα τα  μωρά που ξεκινούν τα μαθήματα από την ηλικία των 3 μηνών συνήθως πρώτα μαθαίνουν να κολυμπούν και μετά να περπατούν. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι περπατούν πιο σύντομα από τα παιδιά που δεν ξέρουν κολύμβηση, λόγω της μυϊκής και κινητικής τους ενδυνάμωσης.

Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού ή άλλων ατυχημάτων;

Όχι, γιατί τα βρέφη στην ηλικία των 3 μηνών εκτελούν αντανακλαστικές κινήσεις και ενστικτώδες κράτημα αναπνοής. Λόγω της αντανακλαστικής κίνησης της επιγλωττίδας μπορούν να κρατήσουν την ανάσα τους κάτω από το νερό χωρίς να γίνει κατάποση. Αυτές οι ενστικτώδεις κινήσεις, σε συνδυασμό με τη σωστή καθοδήγηση του εκπαιδευτή βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Επιπλέον, στο κέντρο μας βρίσκονται συνεχώς γιατροί και για να καλυφθεί κάθε ακραίο ενδεχόμενο, στην πισίνα  υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός και το προσωπικό έχει πιστοποιήσεις στις πρώτες βοήθειες από το διεθνή οργανισμό Rescue Training International.