Συχνές Ερωτήσεις για την Γυμναστική Εγκύων στο Νερό

Μαριάννα Μπαγουρδή, εξειδικευμένη και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια γυμναστικής εγκύων στο νερό και βρεφικής κολύμβησης του Πρότυπου Κέντρου “Μητέρα- Παιδί”, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την γυμναστική εγκύων στο νερό.

 

Τι είναι η γυμναστική για εγκύους μέσα στο νερό;

Είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες και τις ικανότητες κάθε εγκύου. Βασίζεται στην φυσιολογία της κύησης και τα χαρακτηριστικά κάθε τριμήνου κύησης, στις αλλαγές και τις ανάγκες του σώματος καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην ανάγκη της εγκύου για χαλάρωση, τόνωση και ευχάριστη κίνηση  χωρίς να πιέζεται από το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης.

Ποιος είναι ο σκοπός του προγράμματος;

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό η μέλλουσα μανούλα θα  βελτιώσει το σώμα, τη διάθεση και το συνολικό τρόπο ζωής της. Θα γεμίσει ενέργεια και θα αποσυμπιεστεί από το στρες. Πρόκειται για μία ιδανική μορφή άσκησης για να κρατήσει τη γραμμή της, να κινηθεί άνετα και να ηρεμήσει σωματικά και ψυχικά, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο τραυματισμού για αυτήν και το παιδί της.

Ποιες είναι οι θετικές επιδράσεις που έχει αυτή η δραστηριότητα;

Βοηθάει την συνολική φυσική κατάσταση της εγκύου, το καρδιοαναπνευστικό, το νευρολογικό, το μυϊκό σύστημα, αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό. Έτσι, απολαμβάνει την εγκυμοσύνη χωρίς να επιβαρύνεται από τις αλλαγές στον οργανισμό της. Μετά τον τοκετό, μπορεί να επανέλθει γρηγορότερα στην αρχική σωματική της κατάσταση. Εκτός από το σώμα, η εκγύμναση ωφελεί και την ψυχολογία της εγκύου, καθώς  ηρεμεί και νιώθει ευεξία, ενώ βοηθά και στην καλύτερη ανάπτυξη του εμβρύου σε ένα πιο υγιές περιβάλλον.

Από ποιο μήνα της κύησης και μέχρι πότε μπορεί μία έγκυος να κάνει γυμναστική μέσα στο νερό;

Τα ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα για εγκύους στο νερό και η κολύμβηση είναι προγράμματα άσκησης που μπορεί να ξεκινήσει μία έγκυος από τις πρώτες  μέχρι τις τελευταίες μέρες της κύησης.

Μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα  μία έγκυος που δεν έχει γυμναστεί ποτέ στη ζωή της;

Φυσικά και μπορεί! Άλλωστε, το νερό δίνει την δυνατότητα στην έγκυο να προσαρμόζει την ένταση της άσκησης ανάλογα με τις δυνατότητες και το επίπεδο της φυσικής της κατάστασης και οι ασκήσεις είναι ήπια έως μέτρια έντασης, ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης. Εξάλλου, σχεδιάζουμε το πρόγραμμα μαζί με την κάθε έγκυο προκειμένου να κάνει τα σωστά αλλά ταυτόχρονα και αυτά που την κάνουν να νιώθει όμορφα.

 

Τι πρέπει να προσέξει μία έγκυος πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα;

Θα πρέπει να προσέξει 1) την τήρηση των κανόνων υγιεινής, 2) τη θερμοκρασία νερού (σταθερή μεταξύ 29 °C - 34 °C. ) και 3) τον εκπαιδευτή, που πρέπει να είναι εξειδικευμένος καθηγητής φυσικής αγωγής.

Στο Πρότυπο Κέντρο “Μητέρα-Παιδί”,  είναι εξασφαλισμένα και τα τρία: Οι εγκαταστάσεις είναι ειδικά κατασκευασμένες για μαθήματα στο νερό, πληρoύνται όλοι οι κανονισμοί ασφάλειας και υγιεινής, η απολύμανση γίνεται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές και εξελιγμένα συστήματα (μεταξύ των οποίων είναι και το μαγνήσιο πουπροσφέρει και ιαματικές ιδιότητες στον οργανισμό). Υπάρχουν μηχανήματα για τη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας νερού. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι καταλληλότητας νερού γίνονται πιο συχνά από το ενδεδειγμένο. Η εκπαιδεύτρια είναι εξειδικευμένη και με πολλά χρόνια εμπειρίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο, και φυσικά έχει πιστοποιημένες γνώσεις στις πρώτες βοήθειες από την Rescue Training International, όπως και όλο το προσωπικό του Κέντρου.

Χρειάζονται ιατρικές βεβαιώσεις ;

Ναι, χρειάζονται ιατρικές βεβαιώσεις γυναικολόγου και καρδιολόγου, ενώ ακολουθούνται πιστά οδηγίες που ενδέχεται να δώσει.